Volem Escola Pública!

Benvolgudes famílies,

us proposem aquest apartat amb informació sobre l’actualitat de l’educació pública catalana i de ciutat, per tal que tots estiguem al dia i puguem participar en els debats de carrer i institucionals amb prou eines i criteris. Si disposeu de continguts interessants que vulgueu que compartim en aquest espai, podeu fer-los arribar per correu electrònic a ampajosepmontserrat@gmail.com.

PACTE LOCAL PER L’EDUCACIÓ

Us fem arribar el document del Pacte Local per l’Educació, aprovat pel Ple Municipal de l’1 de març de 2018, que concreta el compromís de l’Ajuntament de Mataró per aplicar les propostes fetes en el Debat Educatiu de ciutat realitzat el curs 2016-2017, i en el qual moltes de nosaltres hi vam fer les nostres aportacions.

PACTE LOCAL EDUCACIÓ

CAMPANYA PER DEIXAR EL NOSTRE MISSATGE DE SUPORT A L’ESCOLA CATALANA I A LA FEINA DELS DOCENTS            


Estimeu l’escola catalana? Voleu reconèixer l’escola on vau estudiar? Voleu mostrar agraïment a la feina dels mestres? Somescola ha llençat la campanya#Totsomescola perquè tothom qui vulgueu deixeu per escrit el vostre missatge personal de suport. Només heu de descarregar la postal de la campanya disponible al web de Somescola, escriure el vostre missatge i dipositar-ho en qualsevol escola. I no oblideu de fer-vos una foto i compartir-la a les xarxes socials!
Més informació

Dimecres 25-O: Concentracions “No ens toqueu l’educació!”

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa, en roda de premsa, ha convocat concentracions, dimecres 25 d’octubre, a les 18h, davant dels ajuntaments de totes les capitals de comarca de Catalunya, en una acció unitària per defensar el model d’escola catalana.
COMUNICAT DE PREMSA
Concentracions NO ENS TOQUEU L’EDUCACIÓ!
Els últims dies hem vist com diferents figures polítiques han posat en qüestió la labor docent del professorat a Catalunya, acusant d’adoctrinament i fomentar l’odi contra Espanya. El passat 11 d’octubre al Congrés, Ciutadans portava, amb Toni Cantó, una moció contra l’adoctrinament, ja que consideren “que no ha hecho nada para evitar que los secesionistas adoctrinen a nuestros hijos”.
Xavier García Albiol, president del PP a Catalunya el dissabte 14 d’octubre en una visita a Santa Coloma de Gramenet deia “En la mayoría de colegios catalanes enseñan a odiar a España”. Fins i tot el Ministre d’Educació Íñigo Méndez de Vigo ha plantejat en la possible reforma de la constitució introduir el principi de lleialtat constitucional en l’educació. I es planteja centralitzar les competències educatives. Per acabar el Ministre d’Exteriors va fer unes declaracions inadmisibles en un diari francès.
Des del MUCE condemnem aquestes declaracions que ens semblem una falta de respecte per tots els i les docents de Catalunya, atacant la seva professionalitat com a eina política per centralitzar les competències educatives. En primer lloc la política forma part de les ciències socials que s’han d’estudiar a l’escola. Sempre des d’un esperit crític, perquè cada estudiant tingui criteri propi per decidir que és el millor per ell i el seu país. A més aprendre valors i a desenvolupar-nos en societat forma part de l’educació.
Els mateixos que acusen el professorat d’adoctrinament, són els que volen permetre escoles amb segregació de sexes, els que han fet que la religió catòlica sigui avaluable a l’escola, els que volen “españolizar a los niños catalanes” i els que volen introduir la lleialtat constitucional a l’educació. Aquest atac no és només contra els docents, és un atac contra l’educació pública, educació pública que ha sigut i és la garant del clima de respecte social que vivim al nostre país. Ara que volen desmantellar-la des de fa temps, i no només a Catalunya, i això no ho permetrem. Demanem la correcció pública d’aquestes declaracions i les dimissions del ministre d’educació i el ministre d’exteriors.
Ara s’afegeix el fantasma de la intervenció del Departament d’Ensenyament amb l’article 155 a la qual ens hi oposem  frontalment. No permetrem que ens toqueu l’educació!
Davant aquests fets, convoquem concentracions davant els ajuntaments de totes les capitals de comarca dimecres 25 d’octubre a les 18h.
Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE)
Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) – Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) – Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS) – Catalunya Laïca – Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) – Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) – Federació d’Educació de CCOO – Federació d’Ensenyament de CGT- Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) – Federació d’Ensenyament FETE-UGT – Front d’Estudiants (FdE) – Sindicat d’Estudiants (SE) – Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) – USTEC-STEs (IAC)

Reflexió de la PEM, Plataforma per l’Educació a Mataró, sobre els resultats de la preinscripció en els ensenyaments d’Infantil i Primària i Ensenyaments secundaris obligatoris per el curs 2017-2018.

Avui, 9 de maig de 2017, s’han publicat les llistes ordenades per puntuació de les places
escolars demanades per les famílies. Totes elles esperen que aquest llistat confirmi les
prioritats que han sol·licitat per els seus fills.
1. En aquests moments els Serveis Territorials encara no ha confirmat l’obertura de la
segona línia de P-3 a l’Angeleta Ferrer, malgrat les 37 preinscripcions que han rebut,
ni es dóna per tancada l’oferta final de la ciutat, que no quedarà totalment definida fins
el dia 30 de maig.
Entenem que és totalment necessària aquesta segona línia per a millorar l’oferta educativa pública al centre de la ciutat i demanem a SSTT que ho confirmi sense demora. I en aquest sentit celebrem l’acord unànime de tots els grups municipals del consistori reclamant aquests segons grup de l’Angeleta Ferrer davant les propostes ambigües del SSTT.
2. Afortunadament la distribució de les preinscripcions en el conjunt de les escoles de la
ciutat fa difícil tancar línies de P-3 , tot i que en algun cas SSTT proposa alguna reducció,
contravenint l’acord entre les Entitats Municipalistes i el Departament d’Educació de no tancar cap grup de P-3 a Catalunya. És per això que hem d’estar molt atents a aquests moviments d’última hora.
Nosaltres entenem que aquest patiment de les famílies es podria minimitzar si des del començament de la preinscripció el Departament d’Educació hagués acordat una reducció de ràtio fins a 22 alumnes per aula, a tots els grups de P-3 de Mataró. Hem explicat repetides vegades que això permetria no haver de tancar cap grup de cap escola de la ciutat i seria un dels elements més importants per a millorar l’atenció de l’alumnat a l’aula i començar a revertir les retallades fetes en educació en els darrers anys.
És per això que insistim en que baixar les ràtios és, fins que arribem a 20 alumnes per aula.
Aquesta és la política que hem d’exigir al Departament d’Educació per aquests curs, el proper i el següent, com una mesura més per la millora de la qualitat educativa a les aules, perquè encara que el número d’alumnes no ho és tot, és un element important. Per això demanem al govern municipal que en coordinació amb altres municipis facin la pressió necessària per aconseguir baixar les ràtios a tot el país.
3. Ens preocupa la distribució equilibrada dels alumnes amb necessitats educatives específiques. Veiem que els darrers anys a Mataró, s’ha descuidat aquest equilibri i per això instem al SSTT i a la inspecció educativa a revisar-ho i adequar-ho a les necessitats actuals, revisant com es fa la detecció,la distribució per centres i el seguiment d’aquests alumnes en tots els centres sufragats amb diners públics i com es revisem els recursos de que disposen els centres per a fer-hi front.
4. En relació a les preinscripcions a secundària, felicitem la bona acollida que ha tingut el
nou institut de secundària de la ciutat i hem d’estar molt atents a que tots els tràmits administratius i educatius ens portin a veure créixer el nou edifici dins dels terminis previstos.
5. Per últim, hi ha l’acord de començar a treballar en a creació d’un institut -escola al barri de Cerdanyola pel proper curs. Estem totalment d’acord amb aquesta proposta però entenem que caldrà fer-ho amb mirada de ciutat, com una proposta que es pot replicar en altres barris i en altres contextos, que no és una sortida per a centres fràgils o amb dificultats sinó una alternativa educativa que es pot generalitzar i fer comuna per a tots els centres de la ciutat.
O sigui una opció de futur per a tots els centres públics ja que a la pràctica podríem dir que tots els centres concertats són instituts escola.
En definitiva, des de la PEM, estarem atents a l’evolució de tots aquests aspectes que van
configurant els recursos educatius de la ciutat.

La Junta Territorial del Maresme i Vallès Oriental de la FaPaC ens vàrem reunir amb la Direcció de Serveis Territorials d’Ensenyament el dia 3 d’abril.

Va ser una reunió cordial en la què FaPaC va plantejar els temes que més els preocupen, posant alguns exemples de la situació de centres i AMPA del territori. Les respostes varen ser explicatives dels criteris de funcionament i bastant genèriques.
Per tal de poder obtenir respostes més concretes, vàrem deixar un document amb tots els casos que les diferents AMPA ens heu fet arribar per tal que puguin respondre per escrit cas per cas. Estem a l’espera d’aquestes respostes.
Mentrestant, us deixem el resum de la reunió d’on només hem obviat els casos concrets, per tal que les AMPA federades pugueu estar informades de les actuacions que realitza aquesta Junta.
Salutacions,
Marta Melo i Colldeforns
Tècnica territorial del Maresme i del Vallès Oriental
FaPaC

Ja pots veure tots els vídeos i llegir les intervencions del Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El passat 25 de març, 250 mestres, professors, mares, pares i estudiants es van trobar a un institut públic de Barcelona per debatre sobre educació. Van posar el focus en l’escola pública i, en contra l’agenda oficial, van poder tractar tots aquells temes pedagògics, polítics, laborals i socials que realment preocupen a les aules, els claustres i el carrer. Era una resposta a Ara és demà, el debat oficialista sobre educació organitzat pel Consell Escolar de Catalunya, i el resultat va ser, segons la premsa, un trobada, efectivament, extraordinària, un veritable exemple de democràcia participativa. Si no vau poder assistir, no us preocupeu! Ja estan publicats tots els vídeos i tots els textos de les intervencions del debat extraordinari!

http://debateducaciopublica.net/

Institut “Les Cinc Sènies”. Fem camí cap a la innovació.

Aquí podeu consultar la informació que es va presentar a la reunió d’aquest mes sobre el projecte de l’Institut “Les Cinc Sènies”.

presentacio cinc sénies

Diada de l’Ensenyament Públic. 19 de març 2017.

Manifest per la defensa de l’Ensenyament Públic a Mataró

La Plataforma d’Educació de Mataró (PEM) volem agrair la col·laboració de totes les persones, AMPA’S /AFA’S, colles geganteres/músics i institucions implicades en l’organització de la Festa d’ensenyament de Mataró, celebrada el passat diumenge, 19 de març i en la participació  del vídeo: Fem créixer l’Escola Pública

Consell Escolar Municipal

És un organisme format per representants de tots els col·lectius relacionats amb l’educació a Mataró: partits polítics, representants de directors, de mestres, de AMPA i AFA, etc.

Us adjuntem l’acta del darrer CEM i els acords presos sobre la Planificació Educativa a Mataró:

Acta 23 febrer 2017

Acord CEM

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana és la iniciativa d’un conjunt de persones i col·lectius que volem posar el focus en l’educació i l’escola públiques a l’hora de debatre sobre l’educació a Catalunya. Neix com a denúncia i alternativa a Ara és demà i pretén reconduir el debat cap a aquells temes pedagògics, polítics i socials que preocupen a la comunitat educativa que creu en l’escola pública donant la paraula a aquesta comunitat i informant sobre l’actual procés de degradació que viu l’educació pública a Catalunya.

Després d’anys de polítiques regressives i mercantilitzadores de l’educació pública i anys de lluites i reivindicacions contra aquestes polítiques protagonitzades per docents, famílies, estudiants, col·lectius i moviments, el Departament d’Ensenyament ha endegat Ara és demà, un debat que pretén definir el futur de l’educació a Catalunya.

Aquí podeu llegir el manifest sencer: http://www.debateducaciopublica.net/manifest

unnamed